Cetatea Rasnov

vineri, 25 iunie 2010 18:47 By Admin , In , , ,

Cetatea Râşnov - una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania a fost construita de catre locuitorii Râşnovului (se pare cu ajutorul celor din Cristian si Vulcan), pentru a se apara impotriva atacurilor tot mai frecvente ale hoardelor turce si tatare din secolele 13-14. Cetatea fiind construita de catre taranii din zona nu are un stil arhitectonic consacrat cel mai important criteriu in constructie a fost ca cetatea sa fie cat mai greu de cucerit. Astfel a fost construit din piatra si caramida pe un deal stancos din apropierea orasului. Zidurile au un traseu neregulat, au inaltimi de pana la 5 metrii si latime pe alocuri de 1,5 metrii.  Turnurile cetatii si zidurile au fost acoperite cu tigla pentru a preveni eventualele incendiile cauzate de asediatori.
Cetatea are doua curti, una exterioara unde este amplasat un turn patrat numit Turnul Vechi si unde erau adapostite animalele, si una interioara. 
Munca mesterilor nu a ramas fara rezultate, cu ocazia navalirii tatarilor in Ţara Bârsei in secolul 13 singurele cetati care au ramas necucerite au fost cele de la Braşov cea de la Râşnov. Datorita faptului ca cetatea are o sursa de apa in interior - o fantana adanca de 143 de metrii, cei refugiati aici puteau face fata unor asedii lungi atacatorii renuntand pana la urma la asediu. Astfel Cetatea Râşnov si-a dobandit o reputatie de cetate de necucerit.
In legatura cu fantana din interior exista o legenda (asemanatoare cu ceea de la Castelul Huniazilor). Astfel legenda spune ca in timpul unui asediu râşnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.
Cetatea Râşnovului a dainuit multi ani chiar si dupa ultimul asediu din 1690, in 1718 a fost partial distrus de un incendiu iar in 1802 a fost avariata de un cutremur. In timpul revolutiei de la 1821 si a celei din 1848 multi revolutionari s-au refugiat in cetate.
In prezent Cetatea Râşnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania. Ca aspect inedit turistii au posibilitatea sa admire intinsa Depresiune a Braşovului si  Ţara Bârsei prin binoclul cu fise instalat in cetate.

Scurt istoric

1335 - Prima atestare istorica a Cetatii Rasnov
1421 - Primul asediu al unei armate otomane asupra Cetatii Rasnov
1427 - Regele Sigismund de Luxemburg viziteaza Cetatea Rasnovului
1436 si 1441 - Au loc doua asedii ale cetatii de catre turci, dar nu o pot cuceri.
1600 - Mihai Viteazul si sotia acestuia s-au oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau. El numeste Rasnovul ,,orasul domniei mele".
1612 - Ramasi fara apa, aparatorii cetatii au fost nevoiti sa se predea in fata armatelor principelui Transilvaniei Gabriel Bathory, recunoscut ca un dusman al sasilor.
1625-1640 - Se sapa fantana in stanca din centrul Cetatii Rasnov
1658-1661 - Datorita invaziilor, rasnovenii stau vreme de trei ani in cetate
1659 - Se construieste capela din cetate
1718 - Cetatea a fost partial distrusa de un incendiu iar in 1802 a fost avariata de un cutremur.
1821 - In cetate se retrag refugiatii din tara Romaneasca (Miscarea revolutionara condusa de Tudor Vladimirescu)
1848-1849 - Localitatea fiind strabatuta atat de revolutionarii maghiari, ca si de trupele imperiale austriece, rasnovenii au preferat sa se refugieze in cetatea, aceasta fiind si ultima misiune a cetatii ca loc de refugiu si aparare
1850 - Data fiind situatia politica si diminuarea rolului de aparare al cetatii, aceasta este parasita, devenind o ruina. In cetate era tinut un singur paznic, care avea sarcina de a anunta incendiile. Ultimele instalatii de aparare sunt retrase.

Regiunea s-a dezvoltat turistic foarte mult in ultimii ani, de aceea in Rasnov o sa gasiti mereu un loc de cazare!

Obiective Turistice in apropiere

Biserica Evanghelica se afla în centrul Rasnovului. A fost construita în secolul al XIII-lea, iar picturile murale dateaza din secolul al XVI-lea.
Castrul roman de la Cumidava: asezarea dacica este asezata pe teritoriul agricol al orasului Rasnov, la aproximativ 500 de metri de raul Barsa. Castrul roman descoperit aici a fost construit la începutul stapanirii romane, pentru a supraveghea caile de patrundere peste munti în tara Barsei. Cumidava este amintita între „orasele stralucite ale Daciei" de catre geograful Claudius Ptolemeu din Alexandria.
Festivalul Ecvestru si Zilele Rasnovului au loc la începutul verii si este organizat de Primaria Rasnovului, în colaborare cu Consiliul Judetean Brasov. Au loc defilari ale calusarilor, demonstratii cu trasuri si cai, dresaj, totul asezonat cu dansuri si cantece populare.
Biserica Ortodoxa cu cimitirul eroilor: a fost construita în 1384 si gazduieste un mic muzeu.
Cheile Rasnoavei: aici puteti sa faceti bungee-jumping, coborari în rapel, sa conduceti un ATV sau sa va catarati.
Case sasesti vechi: pe multe dintre strazile Rasnovului veti întalni case ce au o vechime de 100-200 de ani.
Accesul catre Cetatea Rasnov se poate face atat din centrul orasului Rasnov, dar se poate face doar pe jos, iar prin zona Valea Cetatii accesul se poate face atat pietonal cat si cu masina pana intr-o parcare special amenajata aflata la baza Cetatii Rasnov! 
In scurt timp Rasnovul va beneficia si de trei trambuline pentru sarituri cu schiurile,care au înălţimea de 15 metri, 35 de metri şi 64 de metri, ceea ce va atrage la Rasnov multe concursuri de sarituri cu schiurile!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu